Contrast Klub DK Websted
Forum start Forum start » Teknik og praksis » Rig og sejl
  Aktive emner Aktive emner RSS Feed - Rigtrim på C33
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Rigtrim på C33

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
Lars Andersen Se drop down
Contrast Klub DK
Contrast Klub DK


Medlem siden: 02.August.03
Point: 113
Indlæg funktioner Indlæg funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Lars Andersen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Rigtrim på C33
    Sendt: 11.Maj.04 kl. 18:27
Vort medlem Niels Bækdal, Lemvig, fortæller her om sine erfaringer. Andre erfaringer og kommentarer er yderst velkomne!

Sidste år forsøgte jeg at måle riggen op, så masten står helt lodret i forhold til båden. Derefter gik jeg slavisk frem efter Seldens anvisninger med at afsatte et mærke 2 m fra vantskruen på topvantet med helt løs vant. Herefter gives lige mange omgange i hver side ind til topvantet har fra 2 meter mærket til vantskruen har forlænget sig 3 mm. Herefter tottes undervanterne så de er knapt så stramme som topvanterne og masten skal herefter være helt lige tværskibs, og krumme knapt en halv masteprofilbredde..
Så er det ud og sejle. Top og undervant efterspændes i læ, så toppen kun falder lidt ud i frisk vind 8 - 9 m/s. Hvor stramme undervanterne skal være afhænger af storsejlets konstruktion. Jo fladere sejlet er syet, jo strammere skal undervanterne være. Efterspændingen er ca. 1- 2 omgange i hver side.
Mit nye storsejl er syet til en mastekrumning før der røres ved hækstaget på ca. 5 cm.

Sidste år var jeg så heldig, at jeg to gange havde topsejlere fra NORTH ombord. Først Rene Villefrance, og senere Henrik Søderlund. Begge skulle selvfølgelig fintrimme lidt på riggen, men bekræftede, at rigspændingen var korrekt, og masten sat rigtig op.
Inden afrigning i efteråret målte jeg afstanden mellem gevindstængerne i vantskruerne( med en skydelære), så jeg i år blot skulle stramme til samme afstand.

Riggen står stramt. Læ overvant må aldrig blive slæk så den virker løs, heller ikke i 15 m/s.
Hvis topvanterne ikke er strammet ordentligt op, går båden ikke højt nok i hård vind. Jeg har problemer med farten i helt let vind, hvorfor jeg i år vil forsøge at slække topvanterne til kapsejlads i 1 - 3 m/s , men kun 1-2 omgange.
Til top
Michael Dehn Se drop down
Contrast Klub DK
Contrast Klub DK


Medlem siden: 05.August.03
Sted: Denmark
Point: 14
Indlæg funktioner Indlæg funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Michael Dehn Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 18.Maj.04 kl. 21:18
Jeg bruger samme metode til mastetrim (dette er 3. sæson) og jeg har opnået en væsentlig forbedret sejlads. Jeg har ingen problemer i let luft og til kapsejlads sejler båden virkeligt godt.
Til top
 Besvar Besvar
  Del emne   

Skift forum Forum tilladelser Se drop down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.18
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.